BRABO installerar cirkulära duschar i hyresfastighet

27 april, 2022

[post_published]

BRABO inleder ett samarbete med Orbital Showers, vars idé med cirkulära duschar härstammar från grundaren Mehrdad Mahdjoubis tid på NASA. I höst kommer duscharna, som sparar upp till 90% vatten och 80% energi, att installeras i några av BRABOs nybyggda hyresrätter.

Orbital grundades av Mehrdad Mahdjoubi som under sin tid på NASA hanterat vattenfrågan under extrema begräsningar när astronauter skickas upp i rymden. Detta resulterade senare i bolaget Orbital Systems med duschar som mäter vattenkvaliteten och ersätter smutsigt vatten med nytt. Resterande vatten renas och återanvänds under tiden du duschar. Detta gör att man sparar upp till 90% vatten. Eftersom vattnet återcirkuleras använder duschen också mindre energi för att värma upp det. Den inbyggda uppvärmningen i systemet korrigerar det cirkulerade vattnet till vald temperatur. På det här sättet kan man spara upp till 80% energi och minska miljöpåverkan.

BRABO har via moderbolaget Mattssons Fastighetsutveckling redan installerat tio duschar i sina kommersiella fastighetsprojekt i Norrköping, och i höst kommer duscharna att installeras i hyresrättsprojektet Väsby Park. Till en början kommer ett antal utvalda lägenheter att utrustas med Orbital Showers, därefter väntar en utvärdering av resultatet.

– Att installera Orbital Showers i utvalda fastigheter är ett naturligt steg i vårt arbete för att hitta cirkulära system som gör att vi kan bli ännu mer hållbara och resurseffektiva. Orbital har en spännande produkt som vi ser fram emot att testa, säger Rikard Edenius, vd på BRABO

– Vi ser verkligen fram emot samarbetet med BRABO i det här spännande projektet med nya hyresrätter. Det är extra roligt eftersom BRABOs inriktning på ett aktivt och hållbart stadsliv dockar väl med vår egen filosofi, säger Mehrdad Mahdjoubi, vd för Orbital Systems.

Räkneexempel på sparande av energi och vatten:
Ett exempel baserat på ett hushåll med 5 personer: Om varje person duschar i snitt tio minuter per dag, till ett genomsnittligt svenskt elpris, är det möjligt att spara över 16 000 kronor per år i vatten- och energi-kostnader. Det motsvarar 65 000 liter vatten, över 15 000 kilowattimmar och drygt fyra ton koldioxid årligen.