Bostadsköpare från hela landet flyttar till Haga Norra

9 december, 2021

[post_published]

Haga Norra i Solna, etapp 3 sett från Sylvangatan, med Frösunda Gård i bakgrunden

Under det senaste året har vi sett en tydlig trend där bostadsköpare söker nya kvaliteter i sitt boende. Naturnära och möjlighet att arbeta hemifrån har varit populära kriterier när man byter bostad, samtidigt som stadsliv och kommunikationer är fortsatt viktigt. BRABOs projekt Haga Norra verkar kunna erbjuda den perfekta balansen mellan stad och natur, givet att över 400 lägenheter i projektet sålts på drygt ett år.

Köpare från hela landet
Haga Norra ligger intill Hagaparken och sju minuter med pendeltåg från centrala Stockholm. En helt ny stadsdel har växt fram i samarbete mellan Solna Stad, Fabege och bostadsutvecklaren BRABO. I de två första kvarteren erbjöds 418 bostadsrätter med 1-5 rum och kök. Av dessa har över 400 bostäder sålts i mycket hög takt.

Vi är väldigt glada över den positiva responsen för våra bostäder, säger Patrik Ericson, affärsutvecklingschef på BRABO. Efterfrågan har varit väldigt hög på lägenheterna i Haga Norra, med köpare spridda från Skåne till Norrbotten. Det är ovanligt då bostadsprojekt i Stockholms närområden vanligen attraherar främst köpare från hemkommunen eller grannkommunerna. Men Solna har ett starkt varumärke i Sverige och projektet i Haga Norra har kvaliteter som lockar många.

Solna stad hamnar på tionde plats bland landets 290 kommuner i tidningen Fokus årliga ranking ”Bäst att leva 2021”. I två kategorier tar Solna hem förstaplatsen – hållbarhet och ekonomi. Den eftertraktade kommunen drar till sig många nyinflyttade familjer från hela Sverige.

BRABO tror att det som gör att Solna står högt på önskelistan hos många är närheten till centrala Stockholm, det naturnära läget och det stora utbudet av service. Solna är dessutom hemvist för många företag vilket är attraktivt för bostadsköpare eftersom det minskar pendlingsbehovet.

De två första kvarteren i Haga Norra är sålda, bakom syns kommande kvarter där både bostäder och kontor planeras.

Med stadslivet som vision
I samarbete med Solna kommun och Fabege har stadsplaneringen övervägts noga där gatubeläggningar, träd och gångbanor håller högre kvalitet än normalt. Visionen har varit att skapa en känsla av innerstad. För att utforma gaturummen valdes i ett tidigt skede att anlita det danska arkitektkontoret Gehl, världsberömda för sitt arbete med stadsplanering. När området är helt utbyggt ser man framför sig ett antal stadsgator med butiker, restauranger och annan service.

Gehl har gjort ett fantastiskt arbete för att skapa det som de kallar ”livet mellan husen”, säger Patrik Ericson. Det handlar om att människor inte bara bor i sina lägenheter, utan även lever på gatan mellan husen. Det är här man träffas, gör sina ärenden och tar en kopp kaffe tillsammans. Solna kommun har varit mycket positiva till detta arbete och möjliggjort att vi kan ha en högre ambitionsnivå för Haga Norra, med känslan av en klassisk stadskärna, säger Patrik Ericson.

Det danska arkitektkontoret Gehl har hjälpt till att utveckla gatorna i Haga Norra för ett aktivt liv mellan husen.

Bostäder för ett aktivt liv
Utöver fokus på ett aktivt gatuliv så har bostadsutvecklaren BRABO satsat på gemensamma lokaler och funktioner för de boende, med lokaler för co-working, gym, hobbyrum och takterrasser.

Dagens bostadsköpare har höga krav på nyproducerade lägenheter, och färre är villiga att kompromissa när det kommer till både läge och hur bostäderna är planerade, fortsätter Patrik Ericson. Dessutom ser vi att pandemin har skapat nya behov, som att arbeta hemma och träna nära hemmet. Vi bygger funktionella bostäder, och vi ser att det uppskattas. Men vi erbjuder samtidigt andra möjligheter i huset, som man inte får plats med i lägenheten. Genom att man delar på dessa funktioner kan vi erbjuda en mer generös livsstil, där man dessutom får bättre kontakt med sina grannar.


Inredning och materialval
Lägenheterna har ljusa materialval, framtagna med det skandinaviska ljuset som inspiration, med genomgående varma och ljusa toner. Köken har genomgående varmgrå kulörer i exklusiv design från finska Puustelli, som bryts av med vita detaljer och vita tak liksom alla väggar genomgående. Golven är ljusa i mattlackad ask. Badrummen är helkaklade med granitkeramik och svarta detaljer.

De boende i Haga Norra får tillgång till både co-working space och gemensamt gym.

Om Haga Norra
I Haga Norra skapas en stadsdel som ska leva dygnet runt, med en blandning av bostäder, kontor och besökare. Visionen är en stadsdel med en urban trivsel som oftast bara finns i betydligt äldre stadskärnor. Vi ser framför oss ett gatuliv med mysiga restauranger, genuina mataffärer, bagerier och butiker av hög kvalitet, som förhöjer vardagen för medarbetare, boende och besökare. Totalt beräknas Haga Norra rymma 1 000 bostäder och 5 000 arbetsplatser.

BRABO bygger 418 bostäder i Haga Norra i storlekarna 1-5 rum och kök. Första inflyttningen skedde i augusti 2021 och idag är över 400 bostäder sålda och 115 bostäder inflyttade och klara. Hela produktionen klimatberäknas – och alla utsläpp klimatkompenseras. Husen är certifierade med kvalitetsstämpeln Green Building och har solceller på taken för att kunna bidra till husets energibehov. I bottenvåningen finns Bilias nya kontor och showroom för bilar på hela 37 200 kvm.