10 tips på hur du sänker din elkostnad

7 oktober, 2022

Nyheterna om de stigande elpriserna undgår inte någon och prognoserna för vinterns elpriser ser dystra ut. Men med enkla justeringar i vardagen går det att minska energiförbrukningen och elkostnaden, samtidigt som du bidrar till minskad klimatpåverkan.

Här listar vi några tips på hur du kan sänka din energiförbrukning:

– Sänk inomhustemperaturen genom att sänka termostaterna på elementen. En grads skillnad minskar energianvändningen med 5%. Se till att inte ställa möbler eller ha hängande gardiner i vägen för element och termostater.

– Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.

– Diska fulla diskmaskiner och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin. På de flesta maskiner kan man även ställa in en fördröjd start så att diskmaskinen går när elen är billigare på dygnet.

– Tvätta fulla tvättmaskiner och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Använd ett torkställ istället för att använda torktumlaren.

– Om du behöver vädra – öppna mycket och vädra under kort tid, istället för att vädra lite under lång tid. Dra ner termostaterna på elementen under tiden.

– Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Dra ut laddare när de inte används.

– Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen.

– Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Dammet gör så att elanvändningen ökar.

– Duscha kortare tid. Halvera din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen.

– Stäng av eventuell golvvärme och handdukstorkar i badrummet. Det kan dra väldigt mycket el.